Punts d'interés Telèfon d'atenció: 744 045
Correu electrònic: turisme.lauredia@comusantjulia.ad
Oficina de turisme, Plaça LaurèdiaPunts d'interés


Sant Antoni Abat o de Viana

San Antonio Abad o de Viana / San Antoni Abad ou Viana / San Antoni Abad or Viana


Talla barroca, de fusta policromada, que representa a sant Antoni Abat, conegut també com sant Antoni del porquet o sant Antoni dels ases. La devoció a aquest sant és molt antiga i està molt arrelada a Catalunya i a Andorra. Va viure entre la segona meitat del segle III i la primera meitat del segle IV i es va retirar al desert de Nítria, vers l’any 270 (la seva fama va atraure un gran nombre de deixebles i es constituïren els primers grups d’anacoretes, es per això que se’l considera un eremita capdavanter). Va ser un home de pregària i guaridor de malalts, que va lluitar intensament contra els dimonis. Es considerat el patró dels animals de peu rodó, de tots els animals domèstics i de nombroses corporacions com la dels traginers, enterramorts, porquers, carnissers, campaners..., però la seva gran popularitat es deu a que era un sant sanador. Se l’invoca contra el foc de sant Anton, que és una malaltia infecciosa de la pell deguda al Streptococcus pyogenes. També era invocat contra la pesta, junt amb sant Roc i sant Sebastià i altres malalties com la sarna, la lepra, l’herpes i, en general, totes les malalties de la pell.

La llegenda diu que era un gran amic dels animals i quan en veia un de ferit el curava. Així ho feu amb un porquet i és per això que aquest va voler acompanyar-lo la resta de la seva vida.

Se sol representar com un personatge ancià (recordem que va morir centenari), amb barba i bigoti blancs. Vesteix l’hàbit dels antonians, propi de la seva orde (túnica marró amb caputxa i escapulari blanc). Els seus atributs són la tau, la campaneta, el porquet i les flames del “foc de sant Anton”.

Aquí veiem al sant acompanyat pel porquet, com no podia ser d’altra manera, però la seva representació mostra algunes particularitats: no sembla un personatge de molta edat, el seu bastó no te forma de tau i la campaneta no penja de la crossa sinó de la seva mà esquerra. La seva festa s'escau el 17 de gener.

Aquesta imatge hauria format part d’un retaule del segle XVII, realitzat per Antoni Tremulles, entallador i imaginaire català, que realitzà diversos treballs a Andorra i Catalunya. El sant presenta una gran frontalitat i hieratisme i els plecs de la roba són molt lineals.