Daniel Areny RossellLa TrapaDaniel Areny Rossell neix el 25 de desembre del 1939, a Cal Capdevila de Certés.

La seva vida ha estat sempre lligada a la música i a l’edat d’11 anys va començar els seus estudis musicals amb el mestre Isidre Marvà, tot compaginant-ho amb els estudis ordinaris i les pràctiques de barber a Cal Vermell.

Als 17 anys, aprofitant la seva estada a Barcelona per aprendre la professió de perruquer, va continuar la seva formació musical al Conservatori del Liceu i l’any 1962 va obtenir els títols de professor de música i de piano. Aquell mateix any, empès per un grup d’amics i antics companys dels Chors Andorrans, va fundar la Coral Rocafort. Dirigida des de l’inici pel Daniel, els cinc primers anys va ser un cor d’homes i l’any 1967 va passar a ser una coral mixta.

L’embranzida de la Coral no va trigar a prendre rellevància i ben aviat va participar en grans esdeveniments com l’estrena de l’himne del Barça, l’any 1975, al Camp Nou; al Palau de la Música Catalana de Barcelona amb motiu del Congrés de la Cultura Catalana, l’any 1977, representant el Principat d’Andorra; al I Festival Internacional de Música Europea a la Vall del Po (Itàlia), l’any 2001; a les trobades de corals de Cerbère (França) de 2001 i 2003; al Festival de Cant dels Pirineus d’Argelès-Gazost (França), l’any 2004; al Concert de Primavera de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra al 2005; al concert a la seu del Consell d’Europa (Estrasburg) l’any 2007, entre moltes altres fites esdevingudes fins a l’actualitat.

L’any 1963 va contribuir a la fundació de l’Esbart Laurèdia amb antics dansaires de l’Esbart Andorrà de Sant Julià de Lòria i a l’any 1971, va promoure la coral dels Petits Cantaires Lauredians. L’any 1988, va impulsar l’espectacle ‘Història i Llegendes d’Andorra Medieval’ en motiu de la celebració del 25è aniversari de l’Esbart Laurèdia.

Cal destacar la seva tasca en la docència musical del país, i durant molts anys va compaginar les classes de música particulars amb els negocis familiars. L’any 1980 va impulsar juntament amb altres músics del país i el Comú d’Andorra la Vella, la creació de l’Institut Andorrà d’Estudis Musicals on hi va treballar com a professor i cap d’estudis fins al 2004.

L’any 1976 va obrir l’emblemàtica botiga Musical Andorrà, ubicada a la parròquia de Sant Julià de Lòria, lloc de referència al país i de peregrinatge per als professionals i amants de la música que hi feien parada obligatòria.

També cal destacar la seva labor com a compositor amb peces com el ‘Ball dels Gegants’ i ‘El ball dels Gegantons’ de Sant Julià de Lòria o com la sardana, ‘Dansaires andorrans’.

El seu interès per a la conservació del patrimoni cultural i musical, el va empènyer a recuperar partitures i manuscrits d’en Marfany per l’arxiu de la Coral, i a transcriure el ‘Ball de la Marratxa’, a partir d’un treball minuciós amb dansaires veterans coneixedors de la dansa tot respectant la forma, el ritme i els compassos.

L’any 2020 la pandèmia va precipitar la seva sortida com a director de la Coral, però seguim veient-lo gaudir del seu llegat sota la mestrança de les noves generacions que continuen impulsant els projectes culturals de la parròquia.

I aquesta sala que curiosament està ubicada als peus de la muntanya que dona nom a la Coral Rocafort, i que fins avui anomenàvem Guindaleta, passa a dir-se ‘Sala Daniel Areny’ en homenatge a la seva trajectòria de més de cinquanta-cinc anys com a director de la coral laurediana.

30 d’abril del 2022