Notícies


La parròquia se suma amb diversos actes a la Setmana europea de la prevenció de residus

La sisena Setmana europea de la prevenció de residus tindrà lloc del 22 al 30 de novembre, i un any més Andorra se suma a la celebració amb un seguit de tallers i activitats per conscienciar la població. A Sant Julià de Lòria es farà el dia 28 a les sis de la tarda a l’Escola d’Art un taller de boc'n'rolls,  que són embolcalls ecològics per a aliments. Igualment, el mateix dia de les 11 a les 13 hores, a la cuina de l’Escola d’Art, la xef Mireia Anglada impartirà un curs de reaprofitament del menjar orientat a majors de 65 anys. El centre comercial Illa Carlemany acull des del dia 18 una exposició amb el nom 'Bona nit, residu', per fer prendre consciència dels materials que es fan servir i en la qual han pres part alumnes de l’Escola d’Art.

D’altra banda, a la resta del país també s’organitzen activitats que, segons el director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, s'han preparat “per conscienciar la població”. Al Quart d'Arinsal es tornarà a celebrar el sopar solidari que l'any passat va tenir molt èxit, el 21 de novembre i també s'ha preparat un mercat d'intercanvi solidari a la Massana i un mercat de segona mà a Canillo. Hi haurà una jornada d'esport i sostenibilitat adreçada als estudiants de formació professional, i una xerrada adreçada al sector del comerç sobre la substitució de les bosses de plàstic. Els tallers seran de patchwork, de ciència, de personalització de roba, de conservar en lloc de llençar, de fabricació de guardioles, d'ornaments nadalencs, i d'aprofitament de menjar de forma creativa. A més, per als més petits el taller de boc'n'rolls presenta un conte, il·lustrat amb un entrepà, que explica què passa amb els residus dels pícnics, i proposa alternatives per no generar-ne tants.

Paral·lelament, el Centre Andorra Sostenible ha reeditat la guia de consum responsable amb 500 exemplars i ha dedicat el seu butlletí informatiu a la moda sostenible. El coordinador del Centre, Javi Gómez, ha explicat que amb aquesta eina es vol arribar als més petits per conscienciar-los sobre el malbaratament dels aliments i alhora sobre la generació de residus. Finalment, Gómez ha explicat que aquest any s'ha fet una aposta per la reparació. En aquest sentit, a través del mateix portal web d'Andorra Sostenible, es pot consultar una guia que recull 93 establiments del país que es dediquen a la reparació amb la voluntat que els ciutadans puguin optar per la via d'arreglar o reparar productes que s'han fet malbé en lloc de llençar-los i comprar-ne de nous. Així, amb símbols del que repara cada una de les empreses, es pot trobar al mapa la botiga més propera de reparació de calçat, roba, electrodomèstics, ordinadors, mobles, material esportiu, etc. També amb la mateixa eina es poden consultar les pàgines de venda de segona mà disponibles al país, que són una altra via per donar una segona vida als productes.