Notícies


La parròquia acull aquest dissabte al vespre l’arribada de la ruta Rosa del Nord

La plaça de Calonge de Sant Julià de Lòria acull aquest dissabte a la nit l’arribada de la ruta Rosa del Nord, que es presenta en un doble format de cursa/caminada i que segueix un itinerari de muntanya amb sortida a Aravell i entrada a Andorra pel Mas d’Alins. Aquest recorregut va ser transitat per milers de persones perseguides per ideologies totalitàries durant la Guerra Civil espanyola (1936-39) i la Segona Guerra Mundial (1942-1945). 

Aquestes ideologies van imposar el terror sobre un bon nombre de persones que es van veure obligades a fugir de nit, travessant rius i muntanyes, per recuperar la llibertat que els era negada als seus països d’origen. Els fugitius anaven normalment amb poca roba, mal calçats, poc menjar, passant fred i cansament extrems. D’acord amb aquestes experiències d’extrema duresa i persecució, la Rosa del Nord és una marxa nocturna, hivernal i en autosuficiència, és a dir, sense avituallaments. Té un recorregut total de 22 km i un desnivell positiu de 1.600 metres, mentre que la cota màxima és de 1.570m i la mínima de 780.

La Rosa del Nord es basa en l’eco responsabilitat. No llençar res a terra, utilitzar els contenidors que hi ha a disposició durant el recorregut, respectar la flora i la fauna i seguir estrictament el traçat marcat sense utilitzar dreceres.  La neteja del recorregut es farà just després de l’últim participant. Per a més informació sobre la història del camí i d’algunes expedicions, consulteu el web http://www.rosadelnord.org/