Notícies


El Centre cultural acull diversos actes d’homenatge als pastors d’Andorra

El vestíbul del Centre cultural acollirà a partir d’aquest dimarts 15 de maig una sèrie d’actes d’homenatge als pastors d’Andorra. L’exposició fotogràfica Vides de Muntanya, una conferència a càrrec del poeta i pastor Arnau Orobitg i el Projecte Vital que ha fomentat la venda de coixins de llana del país són els tres eixos de la iniciativa. “Estem molt contents de poder acollir aquests actes atesa la tradició agrícola i ramadera de la parròquia de Sant Julià de Lòria perquè és una forma de donar-li visibilitat i valor en tant que constitueix un arxiu històric de l’agricultura de muntanya”, ha explicat el conseller de Cultura, Josep Lluís Donsión durant la presentació.

El director d’Agricultura de Govern, Landry Riba ha manifestat que “el fet que els tres actes es facin de forma conjunta suposa un reforç als Productes Agrícoles i Artesanals d’Andorra”, una marca que aglutina ja 26 microempreses. En paral•lel, el fil conductor del Projecte Vital es pot resumir en el desig de no perdre la identitat del país ni la figura dels pastors per la qual cosa el primer que han fet és salvar els vellons de les ovelles quan han estat xollades per fer coixins i comercialitzar-los. Una tona i mitja de llana que va ser rentada i el producte de la qual es venen majoritàriament als Estats Units i el Japó al preu de 63 euros.

En aquest sentit, el seu impulsor Albert Gomà ha explicat que “després d’aquest primer pas, ara la idea és presentar el projecte a Andorra i oferir nous productes amb materials propis, sigui amb llana, amb fusta...”. La iniciativa de començar primer pels Estats Units, concretament a l’estat de Massachusets, s’explica perquè es va fer un contacte a través d’una fira i es va veure que hi havia un cert poder adquisitiu, així com un nivell cultural per apreciar el producte.

Gomà també considera que la identitat mil•lenària del nostre país està molt lligada a la figura dels pastors. “El pastor cuida del paisatge, de la natura, dels animals; en el seu temps lliure agafa fustes i crea obres d’art amb el seu ganivet i també està molt lligat a les tradicions i la cultura popular”, ha explicat Gomà que en aquest sentit ha recordat que va ser un pastor qui va trobar la talla de la Verge de Canòlich.

L’exposició de gran format Vides de Muntanya recull en 150 imatges quatre dècades de la Fira del Bestiar d’Andorra la Vella, de la qual el 2018 es van complir 40 anys. A través de la mostra es pretén reconèixer el dia a dia de la feina de les explotacions ramaderes andorranes. Es podrà contemplar entre el 15 de maig i el 15 de juny.