Notícies


2.500 racions d’escudella per celebrar la festivitat de Sant Sebastià

Com és tradicional, el 20 de gener, celebrem la festivitat de Sant Sebastià amb una escudella elaborada per la germandat de Sant Sebastià. L’elaboració va començar divendres a la tarda preparant les verdures i, a les sis del matí de dissabte, els escudellaires posaven en marxa les fogaines per poder servir les 2.500 racions als comensals que s’han passat per la plaça de la Germandat.

Des de fa 225 anys, a la parròquia existeix la Germandat de Sant Sebastià, una entitat que, en els seus inicis, ajudava els pobres i els malalts. I aquest contingut social és el que també té ara l'escudellada. D'aquí que la celebració es faci coincidir amb aquest sant.

Tot ha començat divendres a la tarda, quan els escudellaires començaven amb els preparatius. Rentar, pelar i tallar les verdures i preparar la carn han estat les dues tasques principals abans que a les sis del matí del dissabte hagin començat a bullir les fogaines instal·lades a la plaça de la Germandat.

Per preparar aquest tradicional plat s'han necessitat 170 quilos de mandonguilles, 100 quilos de llegums, 270 quilos de verdures, 70 quilos de panxeta de vedella i 60 de panxeta de porc, 65 quilos de careta, 85 quilos de gallina, 25 quilos d'ossos de pernil, 140 quilos de botifarra blanca i negra i 30 quilos de bringueres. I tot producte autòcton andorrà.

Arribada l'hora de dinar, l'expectació per tastar l'escudella era màxima i, com sempre, s’han format llargues cues a banda i banda de la plaça de la Germandat. Finalment, les positives valoracions dels assistents han recompensat la feina de la vintena d'escudellaires i la trentena de dones repartidores que han fet possible, un any més, la festa de l'escudella a Sant Julià de Lòria.

A la festivitat han assistit tan autoritats comunals com els ministres Gilbert Saboya i Carles Álvarez Marfany