Notícies


Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida al festival Andorra Crea impulsat pels set comuns i el Govern

  • Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida al festival  Andorra Crea impulsat pels set comuns i el Govern
  • Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida al festival  Andorra Crea impulsat pels set comuns i el Govern
  • Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida al festival  Andorra Crea impulsat pels set comuns i el Govern

El foment de la creació i l’obertura d’un aparador per a la cultura del país són els objectius del nou festival de creació i difusió de les arts fetes al nostre país, Andorra Crea que aquest divendres ha començat a caminar a Sant Julià de Lòria. En concret, són cinc els treballs que es poden contemplar a la nostra parròquia: un mural anomenat “Triangulacions emocionals” situat a l’avinguda Rocafort; tres exposicions ubicades a la biblioteca i una a la sala Sergi Mas.

El mural ha estat obra d’Òscar Fernández i David Segura, els mateixos autors del que hi ha a la façana de la rectoria pel carrer Isidre Valls i que estava emmarcat dins de la tercera edició de la iniciativa d’art urbà Murs que parlen. A les tres plantes de l’antic Museu del Tabac, que avui acull les dependències de la Biblioteca Comunal Universitària mentre es duen a terme els treballs de reconstrucció del Centre cultural, es poden contemplar les exposicions “Casamanya: cel i terra, de Naiara Galdós; “Triangulacions emocionals”, d’Studimural i “Shoot your words back”, de Yolanda Sanmarcos. Mentre que a la sala Sergi Mas es pot apreciar “Són habitats” de Lluís Casahuga.  

El mural proper a la plaça Laurèdia ha estat el lloc triat per fer la inauguració amb la presència de nombroses autoritats de totes les parròquies i gent relacionada amb el món de la cultura. Els parlaments han anat a càrrec de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral que s’ha referit al projecte com “un impuls per donar a conèixer l’art que tenim al país i al mateix temps ajudar els creadors a difondre els seus treballs”.

Per la seva banda, Mònica Bonell, ha explicat, que "amb aquest festival es consolida el suport institucional als creadors i creadores culturals del país". El projecte Andorra Crea neix de la unió dels set comuns  i el Govern amb l’objectiu primordial de fomentar la creació contemporània nacional i apropar-la a la ciutadania. En aquest sentit,  s’ha concebut com un festival anual estable de creació i un pol d’atracció de visitants, simultàniament a totes les parròquies, esdevenint l’única programació cultural aquest cap de setmana.

De fet, el festival és subvencionat per part del Govern amb una aportació de 80.000 euros i, per part dels comuns, d’una banda, amb una aportació econòmica de 6.000 euros cadascun i, d’altra banda, amb la contribució tècnica i logística dels equipaments comunals.

Un altre dels objectius del projecte és estimular la contractació de propostes artístiques andorranes a l’estranger, impulsant així la internacionalització, la professionalització i el desenvolupament de les indústries culturals del Principat. De fet, s’ha creat un programa especial per a programadors estrangers, de França i Espanya, per a donar a conèixer les iniciatives del país i estimular que siguin contractades.

'Andorra Crea' respon als objectius descrits al Pla estratègic de la cultura i és l’evolució del programa de dinamització cultural del Govern i els set comuns 'La cultura no s’atura', engegat durant la pandèmia. Per aquest motiu, en aquesta primera edició del festival s’inclouen propostes presentades durant el 2019, 2020 i 2021, perquè puguin tornar a tenir una nova oportunitat de ser programades a les sales.

La programació del festival es pot consultar a la pàgina web www.andorracrea.com, on també es poden adquirir les entrades i abonaments per als espectacles que se celebraran a les diferents sales del país.