Notícies


El Comú cedeix a la Biblioteca Nacional d’Espanya una important col·lecció de discos de pedra

  • El Comú cedeix a la Biblioteca Nacional d’Espanya una important col·lecció de discos de pedra
  • El Comú cedeix a la Biblioteca Nacional d’Espanya una important col·lecció de discos de pedra
  • El Comú cedeix a la Biblioteca Nacional d’Espanya una important col·lecció de discos de pedra

El Comú de Sant Julià de Lòria i la Biblioteca Nacional d’Espanya han signat un conveni mitjançant el qual la corporació cedeix una col·lecció de discos de pedra que atresorava des de feia anys. Els cònsols, Josep Majoral i Mireia Codina, han viatjat a Madrid per rubricar la signatura i una furgoneta ha recollit tot el material de l’Arxiu Comunal per traslladar-lo a la capital d’Espanya.

L’any 2008, els hereus de Jean C. Redd i Margarita Morante van fer donació al Comú d’una extensa col·lecció documental. Conté, entre altres elements, una important fonoteca amb milers de discos de pedra i de vinil. Aquesta col·lecció es va anar creant al llarg de generacions de la família Redd i va viatjar pels Estats Units d’Amèrica, França i Espanya.

L’any 1959, la parella es va instal·lar a Sant Julià de Lòria i van portar amb ells la impressionant col·lecció. Jean Redd havia tingut una vida molt relacionada amb la música i els principals músics de la seva època i, per aquesta raó, va continuar alimentant la seva col·lecció de discos. A més, comptava amb una col·lecció de partitures impreses i manuscrites.

En un primer moment, la col·lecció va estar aixoplugada al magatzem de la deixalleria de la Portalada. Més tard, quan l’equipament va quedar fora d’ús, es va traslladar a casa Comuna i es va conservar a l’Arxiu Comunal.

Després de molts contactes amb diferents institucions, la Biblioteca Nacional de España es va mostrar interessada en la part de la fonoteca formada per la col·lecció de discos de pedra. Els discos en qüestió pertanyen als finals del segle XIX i principis del segle XX i n'hi ha uns 3.000 exemplars.
 
Cal dir que l’ens espanyol ja compta amb una important col·lecció de discos de pedra, uns 30.000 exemplars, i té recursos per al seu tractament, conservació i difusió. Per tant, és la millor manera de fer arribar aquest important llegat musical al públic.

Aquesta institució, la més important per a la conservació del patrimoni històric de l’estat veí, ha assumit la totalitat de les despeses del transport, cosa que demostra la importància que atorga a aquesta col·lecció. Davant la importància d’aquest patrimoni, el Comú va haver de sol·licitar el vistiplau del Consell Assessor del Patrimoni Cultural per a què pogués sortir del país.