Notícies


El camí de la Senyoreta és el primer itinerari de la parròquia en estrenar el projecte Sant Julià Màgica

  • El camí de la Senyoreta és el primer itinerari de la parròquia en estrenar el projecte Sant Julià Màgica
  • El camí de la Senyoreta és el primer itinerari de la parròquia en estrenar el projecte Sant Julià Màgica
  • El camí de la Senyoreta és el primer itinerari de la parròquia en estrenar el projecte Sant Julià Màgica

El camí de la Senyoreta és un camí de muntanya situat entre el poble Auvinyà i la Riberola -al costat de la CG-1-, que es pot fer durant tot l’any si les condicions del terreny ho permeten. Però ara, aquest traçat, esdevé el primer en acollir el projecte Sant Julià Màgica, una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer el patrimoni immaterial de la parròquia i esdevenir un atractiu turístic totalment sostenible.

Així, els turistes que decideixin fer-lo podran gaudir durant el recorregut de l’explicació de la llegenda de la Dama Blanca a càrrec de la narradora Assumpta Mercader amb música d’Els Pardals i també podran descobrir d’altres atractius pel mig del bosc, com l’aroma creat especialment per a la protagonista de la llegenda, casa seva o bé el llop, protagonista també de la faula.

“El públic que perseguim és de caràcter familiar amb canalla, ja que la ruta presenta una dificultat de caràcter mitjà”, ha manifestat el cònsol major, Josep Majoral, que ha afegit que “la pandèmia ens ha ensenyat que cada cop més es persegueixen més els espais naturals i aquest projecte ho complementa amb la sostenibilitat i la cultura”.

El projecte Sant Julià Màgica va néixer ara fa un any i mig de la mà de l’historiador, David Mas que es va adreçar al Departament de Turisme del Comú per exposar-los la possibilitat de donar visibilitat a les llegendes de la parròquia a través dels itineraris. La llegenda de la Dama Blanca és prou coneguda pels lauredians, però “poques persones saben on queda el roc des d’on ella vigilava les entrades i sortides per la duana sud”, ha explicat la cap de Turisme, Canòlich Ribot.

Tot i que és Turisme qui lidera el projecte, hi ha un equip al darrere amb la persona que ha creat els dissenys dels panells que es poden trobar al llarg del recorregut, el fuster que els ha produït i la creadora de la fragància de la Dama Blanca, entre d’altres. La canalla -el recorregut està pensat a partir de vuit anys, però poden ser menors si estan habituats a fer recorreguts de muntanya- anirà trobant pel camí una sèrie d’ingredients que introduiran a l’olla de la Dama Blanca i així podran sentir la seva olor, entre d’altres aspectes.

Hi ha uns deu punts al llarg del recorregut que estan recollits en un llibret fet per a l’ocasió en quatre idiomes – català, espanyol, francès i anglés- i en cada un d’ells hi haurà un repte diferent com ara descobrir personatges, recollir coses, trobar la casa de la Dama Blanca... El camí té unes característiques de dificultat mitjana amb una distància de 3 quilòmetres i uns 250 metres de desnivell que es completen en una mitjana de tres hores aproximadament per a completar-lo.

Des de fa deu anys que el Comú dona a conèixer les llegendes i històries de la parròquia a través d’una passejada nocturna pels carrers del poble i ara s’ha donat un pas més amb aquesta nova proposta més elaborada. Es podrà fer durant quatre dijous del present estiu començant pel 13 de juliol i seguint els dies 3, 10 i 17 d’agost.

Per fer-lo cal adreçar-se a l’oficina de Turisme de la plaça Laurèdia o bé trucar (Tel. 744-045) per fer reserva prèvia perquè hi ha limitació de places pel tema de la sostenibilitat. Les sessions de l’agost comptaran amb la presència del David Mas i totes tenen un preu de 5 euros per adults i 2 per infants. La idea és implementar Sant Julià Màgica a d’altres itineraris de la parròquia.