Notícies


Alberto Contador serà el gran atractiu de La Purito que espera un màxim de 2.000 inscrits

  • Alberto Contador serà el gran atractiu de La Purito que espera un màxim de 2.000 inscrits
  • Alberto Contador serà el gran atractiu de La Purito que espera un màxim de 2.000 inscrits

El doble guanyador del Tour de França i del Giro d’Itàlia i triple de la Vuelta, Alberto Contador serà el gran atractiu de l'edició del 2023 de La Purito, la marxa cicloturista organitzada per l'excliclista professional Joaquim Rodríguez que es disputa aquest proper diumenge 6 d’agost. Les carreteres i els ports de muntanya d'Andorra reeditaran una de les rivalitats més importants del món del ciclisme de finals de la primera dècada dels 2000, ja que tots dos ciclistes van competir cara a cara en les grans curses per etapes. "Hi haurà rivalitat, sens dubte" ha manifestat Rodríguez i afegia que "en la Gran Fondo de Costa Rica, jo el vaig guanyar i segur que ell tindrà ganes de tornar-me-la aquí a casa".

Des d’Andorra Turisme s’han facilitat dades que demostren que en l'àmbit econòmic, el retorn que va haver el 2022 amb 1800 participants va ser d'un milió d'euros. Altres dades de l'edició anterior, sostenen que el 94% dels participants eren persones vingudes des de fora de les nostres fronteres, i aquestes van fer 2,6 nits de pernoctacions, a la vegada que anaven acompanyades d'1,2 persones. Aquests valors s'incrementaven quan els ciclistes eren de l'altre costat de l'Atlàntic, elevant-se gairebé fins a 10 les nits que passaven al Principat.

Pel que fa als participants, els organitzadors s’han fixat un topall de 2000 cicloturistes. Això està motivat perquè hi ha tota una logística darrere, com per exemple la fabricació dels mallots, que fan que s’hagi de posar un límit i també per poder garantir la seguretat i les millors condicions per a tots els inscrits. Pel que fa als vips, a banda de Contador la prova tindrà a d’altres ex ciclistes com Ángel Vicioso o Markel Irizar, o expilots de motos com és el cas del resident al país, Carles Checa.

A banda de les nacions més històriques de ciclisme com poden ser Espanya, França o Itàlia, enguany s'esperen participants de tot el continent americà -especialment de Colòmbia- així com d'Austràlia, que serà el punt més llunyà des d'on aterraran participants.
En relació al recorregut, serà com sempre molt exigent, malgrat el caràcter no competitiu de la prova. La marxa comptarà amb un total de 3 opcions per als participants: 115, 80 i 30 quilòmetres.

Precisament, la més llarga, com no pot ser d'altra manera, serà la més difícil, i calcarà el circuit que es va fer la temporada passada, que ja era una modificació de la prova inicial. Així doncs, els participants arrancaran de l'Avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià de Lòria a les vuit del matí (per a les dues distàncies més llargues i vint minuts més tard per la curta) per afrontar fins a 5 ports de muntanya. El primer repte serà pujar a la Rabassa, per després baixar i afrontar el Coll de la Gallina, que és de categoria especial. El següent repte serà la Comella, de segona categoria, abans de passar cap a Encamp per enfilar el tram final. Just abans de la Collada de Beixalís, es dividiran els dos grups, de 80 i 115. Els primers aniran directes als Cortals d'Encamp, mentre que els altres tindran per davant Beixalís i el Coll d'Ordino, abans de cloure als Cortals.
Una de les novetats d'enguany serà que el final de festa no estarà situat al capdamunt dels Cortals, sinó que caldrà baixar fins al Complex Esportiu i Sociocultural de la parròquia encampadana per gaudir de la Pasta Party.

A més, aquesta edició coincideix amb el Mundial de Ciclisme de Ruta en carretera, que aquest mateix diumenge s'estarà disputant a la localitat escocesa de Glasgow. En aquest sentit, està previst muntar una pantalla gegant perquè mentre es gaudeix del final de la marxa, es pugui veure el Mundial. Una altra de les modificacions, en aquest cas obligada, és que l'entrega de dorsals es farà a la Casa Comuna en lloc del Centre cultural a causa de l'incendi que va patir aquest últim.